In deze column zetten we regelmatig een zaakvoerder in the picture. De leiders van morgen - die vandaag al fantastisch bezig zijn! Deze jonge leidinggevenden kunnen een inspiratiebron zijn voor anderen. Zonder proven track record van jàààren, maar wel met herkenbare uitdagingen, missies, dromen en ideëen van succes. Perfectie bestaat niet en zal je hier dus ook niet vinden. Inspiratie en echtheid hopelijk des te meer. Enjoy reading!
Barbara, founder van Standaert Projects. (foto door https://www.photograffiti-kaatje.com/)
Barbara Standaert, interieurarchitect met een achtergrond in humane wetenschappen, die zich focust op particuliere woningen tot horeca- en hospitality-projecten. Ze staat bekend om haar nieuwsgierigheid en beschrijft zichzelf als iemand die altijd bezig is met leren en ontdekken. "Ik denk dat mensen mij kennen als iemand die heel nieuwsgierig is en vooral interesse heeft in de mens. Hoe mensen wonen en werken, heeft me altijd al geboeid." zegt Barbara. Ze vergelijkt haar rol soms met die van een therapeut, omdat ze zich moet inleven in haar klanten om hun problemen te begrijpen en oplossingen te bieden.
Ondernemerschap: de manier naar meer vrijheid
Na haar studie interieurarchitectuur en een extra jaar meubelontwerp, waarin ze haar ondernemende kant ontdekte, werkte ze kort in loondienst voordat ze besloot zelfstandig ondernemer te worden.
Een van de redenen waarom Barbara begon met ondernemen was om meer vrijheid te hebben. Ze benadrukt hoe essentieel het voor haar is om haar eigen ideeën en visie te volgen, zonder beperkt te worden door maatschappelijke normen of de verwachtingen van anderen. "Voor mij is die vrijheid cruciaal om echt creatief te kunnen zijn en mijn werk op mijn eigen manier te kunnen doen," zegt ze.
Unieke Aanpak
Wat Barbara onderscheidt van andere interieurarchitecten is haar praktische en communicatieve aanpak. Zo betrekt ze haar aannemer direct vanaf het begin van een project, om efficiënt te kunnen werken zonder tijd te verliezen in het ontwerpproces. "Ik ben de communicator tussen de klant en de aannemer, de vertrouwenspersoon van de klant en de vertaalslag van de technische details van de aannemer naar de klant toe," zegt Barbara. Ze hecht veel waarde aan heldere communicatie en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met haar klanten, wat resulteert in een soepel en gestroomlijnd proces van ontwerp tot uitvoering. "Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alles duidelijk is voor de klant en dat er geen misverstanden ontstaan," voegt ze toe.
Groei: met een eigen team of freelancers?
Intussen heeft Barbara langdurige samenwerkingen opgebouwd met vaste partners, die haar waarden en normen delen. Puurheid is daar één van de belangrijkste van.
“Dat komt neer op schoonheid in het dagdagelijkse, maar ook in de materialen, in contacten met de mensen, pure contacten”, legt Barbara uit. ”Ik zit dus ook heel graag gewoon fysiek samen bij mensen thuis, op locatie, zodat we echt kunnen spreken op een niveau waar er niet te veel ruis tussen is.”. Verder benadrukt ze het belang van een positieve instelling en probleemoplossend vermogen. "Voor mij is het superbelangrijk dat iemand positief is ingesteld, er keihard voor wil gaan, dat eigenlijk niks een probleem is," legt ze uit.
Daarnaast zijn ook vrijheid en persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Daarin vindt ze het cruciaal om op zoek gaan naar nieuwe materialen en om manieren blijven zoeken om dingen beter en efficiënter te doen. “Die waarden vind ik vooral terug in de kleinere bedrijven.”. Tot slot helpt het gebruik van online platforms zoals Fiverr haar om wereldwijd getalenteerde professionals te vinden voor specifieke taken, zoals het maken van renders.
Ik wil niet groeien om te groeien.
Barbara heeft heel bewust nagedacht over wat groei voor haar betekent, waarbij ze de focus legt op de kwaliteit en diepte van projecten in plaats van het vergroten van haar team. Dat stelt haar in staat om de projecten te kiezen die ze echt wil doen en voldoende flexibiliteit te behouden in haar werk en leven. “Ik wil geen projecten moeten aannemen om vaste mensen in team te kunnen betalen, ik wil de projecten doen die ik wìl doen.”. Om die vrijheid te kunnen behouden, maar ook om trouw te kunnen blijven aan haar visie en waarden, kiest ze dus liever voor projectmatige samenwerkingen dan voor vaste dienstverbanden. “Ik wil niet zomaar groeien om te groeien. Het gaat erom dat ik werk doe waar ik trots op ben en dat echt een verschil maakt voor mijn klanten," zegt ze.
foto door: Christine Meyers
Ook al kiest Barbara dan bewust voor geen vast team, ze neemt haar freelancers wel mee in haar visie en neemt de tijd om een duidelijk kader te schetsen. “Ik vind het heel belangrijk dat ook zij de klant ontmoeten en het volledige project kennen. Ik heb zelf als generalist het totaalplaatje nodig, dus let daar ook enorm op dat ik dat doorgeef aan de mensen waarmee ik samenwerk.”.
Sommige collega's hebben nodig wat mij zelf net blokkeert. Dat heb ik moeten leren.
Fuck-up
Haar grootste leermoment als leidinggevende was het vinden van de balans tussen vrijheid geven en toch voldoende structuur bieden. “Ik had ergens de angst te veel te controleren of mensen vast te zetten, want dat zijn zaken waar ik zelf niet tegen kan.” Daardoor ontstonden er echter wel onduidelijkheden over de planning en verwachtingen. “Ik besef nu dat sommige mensen die duidelijke structuur wél nodig hebben om goed te kunnen werken, waar dat mij persoonlijk net blokkeert”. Nu creëert Barbara die duidelijkheid door een timeline door te geven, verwachtingen en de output vast te leggen, zonder de creatieve vrijheid weg te nemen. Daarnaast heeft ze nu ook meer feedbackrondes tussendoor geïmplementeerd.
One year from now
Wat betreft de toekomst, heeft Barbara een duidelijke visie. Ze wil blijven werken aan projecten die haar uitdagen en inspireren, en ze wil blijven groeien als professional. "Ik wil altijd blijven bijleren over de wereld, over veranderingen, over materialen, over een beetje van alles," zegt ze. Barbara's toekomstvisie omvat ook het verder ontwikkelen van haar samenwerking met andere professionals en het verkennen van nieuwe mogelijkheden en markten. Daarnaast denkt ze eraan een board samen te stellen om ook als onderneming te blijven evolueren met de nodige mentoren en ondersteuning. Ze is vastbesloten om haar passie en expertise te blijven inzetten om mooie, functionele en inspirerende ruimtes te creëren voor haar klanten.
Laatste tip
“Leer jezelf kennen”, geeft Barbara mee als allerbelangrijkste tip. Waar sta je voor en wat vind je belangrijk? "Me daarvan bewust worden heeft me zoveel bijgebracht en is ook nodig gebleken om de juiste mensen of partners te vinden.". Voor Barbara heeft het 4 jaar geduurd om dankzij trial and error mensen te vinden die ook de waarden van haar bedrijf vertegenwoordigen.
Wat betreft het uitbouwen van een team raadt ze aan om eerst het werken met een freelancer te testen. “Bekijk eens of dat past bij jou en bij je bedrijf, of het je energie geeft of niet, alvorens je je vast rijdt in hoge kosten door iemand vast aan te nemen.”.
Tot slot geeft ze nog mee om open te staan en te luisteren naar de ervaringen van anderen, maar tegelijkertijd zeker ook zelf uit te testen.
Foto door: Christine Smeyers
Comments